Vegetarian och vegan

Det är många som blandar ihop begreppen vegan och vegetarian. De är båda en typ av matpreferens där en man undviker animaliska produkter i olika utsträckning. En vegetarian undviker kött men många äter ägg och dricker mjölk. Veganer äter däremot varken kött eller mejeriprodukter.

Mer exakt vad som är skillnaden på en vegan och vegetarian beror på varje person. Det finns riktlinjer för vad man får eller inte får äta men hur noga det efterföljs varierar. Vissa hävdar att en vegan inte får bära kläder som är tillverkade av material från djurriket, såsom ull och dun medan andra endast låter sin veganism sträcka sig över kosten.

Vegetarian

En vegetarian är en person som inte äter kött och i många fall inte heller fågel eller fisk. Det blir allt vanligare med vegetarianism, en undersökning på uppdrag av Djurens Rätt 2014 visade att 6% av svenskarna är vegetarianer, och att ytterligare 4% är veganer. Runt 10% är med andra ord vegetarianer eller veganer i Sverige. En undersökning från 2009 visade att 40% av svenskarna skulle kunna tänka sig att bli vegetarianer. Vissa äter en delvis vegetarisk kost med t.ex. en eller flera dagar i veckan med enbart vegetariskt eller veganskt. En vegetarisk kost består ofta av mycket grönsaker, frukt, linser, rotfrukter, nötter mm. Det finns även många substitut för kött, t.ex. quornprodukter som färs och biffar, tofu, sojaprodukter som färs, filéer, biffar mm, seitan som är gjort på vetegluten och finns ibland annat kinafärs, och den nya produkten oumph som är sojaprotein som görs till en deg och sedan behandlas i en maskin för att skapa en fiberliknande konsistens. Oumph kan stekas, kokas, grillas eller friteras, precis som kött. Oumph är väldigt näringstätt och innehåller mycket järn, fibrer och folsyra, och har en proteinhalt på 17% samtidigt som den är nästintill fettfri. Produkter som läder och päls undviks också av en del vegetarianer och veganer.

Vegan

En vegan är en person som inte äter någonting som kommer från djurriket, alltså varken kött, fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter, honungs-och vaxprodukter samt tillsatser som är animaliska. Många veganer undviker också produkter som till exempel skönhetsprodukter och kläder om de har animaliskt ursprung eller blivit testade på djur. Anledningen till att vissa väljer att bli vegan istället för vegetarian är att djur som hålls i fångenskap ofta lever under ovärdiga förhållanden, samt miljöaspekten av djurindustrin. Det finns många olika anledningar varför en person väljer att bli vegetarian eller vegan, dessa kan vara:

  • Djurrättsliga skäl. Många menar att det inte är etiskt försvarbart att döda och äta andra levande varelser.
  • Djurskyddsskäl. Vissa anser att den moderna storskaliga matindustrin inte behandlar djuren på ett försvarbart sätt, och att de inte vill äta djur eller produkter som ägg från djur som lidit i sin fångenskap.
  • Hälsoskäl. En del äter vegetarisk eller en delvis vegetarisk kost eftersom en större mängd grönsaker, frukt med mera i kosten har många hälsofördelar.
  • Miljöskäl. Produktion av animaliska produkter är betydligt mer resurskrävande än produktion av vegetabilisk föda, vad gäller till exempel landareal som måste odlas upp för att producera djurfoder, vattenåtgång mm. Närmare bestämt 10 gånger så mycket mark, vatten och energi går åt. Den resursanvändning vi har idag kombinerat med en hög befolkningsmängd gör att mänskligheten ”lever över sina tillgångar”, och borde förbruka mindre resurser för att ha ett hållbart samhälle. Djurhållning är också den sektor som bidrar mest till vattenförorening och utsläpp av växthusgaser.
  • Religiösa skäl. Till exempel buddister väljer ibland att inte äta kött med hänvisning till påbudet att man ska leva utan att skada andra.
  • Humanitära skäl. Eftersom vegetabilisk föda är mindre resurskrävande än animalisk föda hade en ökad andel vegetarisk föda i världen inneburit att vi hade kunnat mätta fler svältande människor.
  • Smakskäl. En del vegetarianer och veganer tycker inte att animaliska produkter faller dem i smaken